Szeretteink emléke

2017. október 29. - Imposztorék

10x15-2017_10_27_4487.JPG

Megint október vége, november eleje. Nem mintha nem gondolnánk gyakran eltávozott szeretteinkre, ilyenkor minden halottunk sírjához elzarándokolunk, mécsest gyújtunk és emlékezünk.
Sajnálom, hogy sokan inkább az angolszász maskarás, édességtarhálós baromkodást részesítik előnyben. 

Drága szüleink, nagyszüleink, korán eltávozott unokatestvéreink, nagynénik, nagybácsik, barátok, rátok gondolunk!

 

 

Boldog halottak napját!

2017. október 24. - Imposztorék

Olvasom egy hirdetésben:
Happy Halloween! és körülötte mindenféle tökfigurák műanyagból, boszorkánykalapok és egyéb marhaságok.
Na, de kérem! Magyarországon nem honos ez a baromság, nem tudom miért kell erőltetni (pénzért), de hogy boldog halottak napját/mindenszenteket kívánjanak, már tényleg túlzás. A következő lépés: meghalt az apád? Gratulálok!
Az anyjukra gondolok mindig, meg-megállva! A betlehemezés, balázsolás a sok régi népszokás meg hol lesz? És anyátok, nagyapátok sírjához kimentek-e?
(A képet valahol a neten találtam, nem a reklámanyagban volt.)

Ködben Tatán

2017. október 21. - Imposztorék

Már tegnapelőtt szerettünk volna elmenni "erdőzni" egy kicsit, mert rég voltunk. Megkerestem a térképen a Kis-Kopasz-hegyi kilátót, amit nemrég épített a Vértesi Erdőgazdaság.
Érdekes, a Cartographia Vértes térképén ez a hegy nem szerepel, végül az internetes keresések és a térkép összevetéséből derült ki, hogy ez tulajdonképpen a Kis-Csákány és a Körtvélyesi kilátónak nevezett építmény Csákányoshoz jóval közelebb van, mint Körtvélyeshez.
Na, mindegy is, mert elszalasztottuk az utolsó napsütést, nem mentünk sehova - orvost azért nem kellett hívni, de ez ebben a korban megtörténhet. Helyette tegnap átbuszoztunk Tatára. Van ott egy militária-munkaruházat szaküzlet, ha már vettem egy láncfűrészt, kell egy arcvédő is. Megvettük. Olcsóbbra számítottam...
Lesétáltunk a tópartra, elbandukoltunk a várhoz, hallgattuk a récéket, de nem tudjuk, hogy mennyi volt, mert a köd olyan, mint a tejföl. Csináltunk néhány képet, aztán felfedeztük, hogy mintha kirakodó vásár lenne az Esterházy kastély mellett. És volt!
Igaz, hogy csak szombaton kezdődik az őszi halászat, de több árus már kipakolt. Ez régen nyűgös esemény volt, lezárták a halászok a várkanyart, dolgoztak, alig várták, hogy vége legyen. Ma meg turistacsalogatónak szánják, népünnepély lett belőle belépődíjjal, miegymással. Nem szeretem már a tatai fesztiválokat...